نیروگاه سیکل ترکیبی فردوسی
مشخصات پروژه
نیروگاه گازی توس (فردوسی) مشتمل بر ۶ واحد گازی ۱۵۹ مگاواتی در شرایط ایزو از نوع توربین V94.2 تیپ ۵ و پست ۴۰۰ کیلو ولت است که در کیلومتر ۱۵ جاده مشهد – قوچان و در مجاورت نیروگاه قدیم توس جای گرفته است. این نیروگاه بر مبنای قرارداد تبدیل انرژی (ECA یا Energy Conversion Agreement) است و به روش ساخت، بهرهبرداری، تملیک (BOO) احداث شده است.
در این پروژه، کارفرما شرکت تولید برق توس مپنا و مشاور کارفرما شرکت مشانیر است. پیمانکار کلید در دست پروژه نیز کنسرسیومی از شرکتهای مپنا یوروپ، مپنا بینالملل و شرکت توسعه و احداث نیروگاههای مپنا (توسعه یک مپنا) بوده است.
در این پروژه همچنین مهندسی، تأمین و احداث پست ۴۰۰ کیلوولت پروژه نیز در محدوده کاری پیمانکار بوده است. سوخت مورد نیاز نیروگاه فردوسی شامل گاز و گازوئیل است که گاز به عنوان سوخت اصلی و گازوئیل نقش جایگزین را دارد.
عملیات اجرایی ساخت نیروگاه فردوسی ۵ اسفند سال ۸۳ آغاز شد و کلیه واحدهای این نیروگاه تا سال ۱۳۸۷ سنکرون (وارد مدار) شده و تا سال ۱۳۸۸ به طور کامل تحویل دائم شدند.
به منظور اجرای پروژه نیروگاه گازی توس (فردوسی)، شرکتهای سرمایهگذار نیروگاه در دی ماه ۱۳۸۲ اقدام به تأسیس شرکت پروژهای با نام شرکت تولید برق توس – مپنا (سهامی خاص) کردند.
مأموریت این شرکت، انعقاد قرارداد تبدیل انرژی به عنوان نماینده شرکت مپنا، همراه با دیگر قراردادهای لازم، تأمین مالی، نظارت بر ساخت نیروگاه، بهره برداری، نگهداری و تحویل انرژی به خریدار برق تعریف شده است.
تأمین سوخت اصلی و سوخت جایگزین (گازوییل) بر عهده شرکت توانیر بوده و شرکت تولید برق توس مپنا موظف است برق تولید شده را به طور انحصاری به شرکت توانیر بفروشد.
کلنگزنی احداث بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی فردوسی با سرمایهگذاری ۱۶۰۰ میلیارد تومانی در دی ماه سال 1394 آغاز شد. واحد اول بخار این نیروگاه در پاییز سال 1399 به مرحله بهرهبرداری رسید و واحد دوم بخار آن نیز در سال 1400 آغاز به فعالیت خواهد کرد.