مزارع بادی مپنا برترین نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور در سال ۱۴۰۳

10 نیروگاه برتر بادی سال 1403 براساس گزارش «مرکز پایش منابع انرژی تجدیدپذیر و تولیدپراکنده» معرفی شدند و سه مزرعه بادی میل نادر، کهک و آقکند گروه مپنا به عنوان رتبه‌های برتر این فهرست معرفی شدند.

بر اساس این گزارش، ده نیروگاه برتر بادی کشور با دو معیار ضریب ظرفیت و تولید انرژی در سال 1403 از سوی مرکز پایش منابع انرژی تجدیدپذیر و تولید پراکنده معرفی شده‌اند. نیروگاه بادی میل نادر مپنا در شهرستان زابل با ظرفیت 50 مگاوات، برترین نیروگاه بادی کشور از نظر ضریب ظرفیت و تولید انرژی شناخته شد.

نیروگاه‌های بادی کشور در سال 1403 حدود 990 گیگاوات ساعت از سبد تولید انرژی برق کشور را تامین کردند که این میزان نسبت به مدت مشابه سال 1402 رشد 13درصدی داشته است. سه نیروگاه بادی مپنا شامل میل نادر، کهک و آقکند در این فهرست قرار دارند که در مجموع بیش از 512 گیگاوات ساعت انرژی الکتریکی به شبکه تزریق کرده‌اند. میزان تولید نیروگاه‌های گروه مپنا در واقع از سوزاندن حدود 126 میلیون متر مکعب گاز طبیعی و یا 144میلیون لیتر گازوئیل جلوگیری کرده است. همچنین این میزان تولید انرژی الکتریکی پاک، موجب اجتناب از انتشار حدود 330 هزار تن دی‌اکسید کربن معادل شده است. همچنین مزرعه بادی میل نادر از حیث ضریب ظرفیت و انرژی تولیدی نیروگاه اول کشور در سال 1403 شد.

مزرعه بادی میل نادر

مزرعه بادی میل نادر به ظرفیت ۵۰ مگاوات، شامل ۲۰ توربین بادی ۲.۵ مگاواتی است که در 90 کیلومتری شمال غرب شهر زابل در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است و فروش برق این نیروگاه از طریق قرارداد خرید تضمینی 20 ساله با ساتبا است که در حال حاضر، بخشی از برق تولیدی این نیروگاه در تابلو سبز بورس انرژی نیز به فروش می‌رسد.

مزرعه بادی 50 مگاواتی میل نادر گروه مپنا طی خردادماه 1403 بیش از 31 میلیون کیلووات-ساعت، تولید انرژی الکتریکی را به ثبت رساند که معادل ضریب ظرفیت ماهانه 85.49 درصد است که براساس آمارهای ارائه شده در سایت‌های بین‌المللی، رکورد جدیدی در بین نیروگاه‌های بادی در خشکی (Onshore) در سطح جهان محسوب می‌شود.

مزرعه بادی کهک

مزرعه بادی کهک در شهرستان تاکستان در استان قزوین، به عنوان نخستین مزرعه بادی گروه مپنا، سال ۱۳۹۳ به بهره‌برداری رسید.

طول هر پره توربین بادی نصب شده در این مزرعه بیش از ۵۰ متر و قطر روتور آن ۱۰۴ متر، ارتفاع تاور (برج) آن ۸۵ متر است. هر دستگاه توربین بادی گروه مپنا در سرعت باد ۳٫۵ متر بر ثانیه تا ۲۵ متر بر ثانیه برق تولید می‌کند. ظرفیت نیروگاه بادی کهک 55 مگاوات است.

نیروگاه کهک اولین نیروگاه بادی کشور با استفاده از توربین های مگاواتی و مزرعه بادی کهک از حیث ضریب ظرفیت رتبه دوم و ازحیث انرژی تولیدی رتبه سوم کشور را داراست.

نیروگاه بادی آقکند

نیروگاه بادی آقکند به عنوان دومین مزرعه بادی گروه مپنا در سال 1398 به بهره‌برداری ‌رسید.

این نیروگاه مجهز به 20 توربین بادی 2.5 مگاواتی به ظرفیت مجموع 50 مگاوات در منطقه آقکند از توابع شهرستان میانه واقع در استان آذربایجان شرقی با سرمایه‌گذاری و توسط گروه مپنا احداث شده است.

کلیه تجهیزات به‌کار رفته در نیروگاه بادی آقکند با درصد ساخت داخل بالای 80درصد در کارخانجات گروه مپنا و توسط مهندسان و متخصصان ایرانی تولید شده است. در تأمین مالی این پروژه نیز هیچ گونه تسهیلاتی از صندوق توسعه ملی اخذ نشده و منابع مالی آن توسط گروه مپنا تأمین شده است.

نیروگاه بادی آقکند، یک پروژۀ صنعتی مهم و سازگار با محیط زیست است و با احتساب درصد تشویقی ساخت داخل، خرید تضمینی برق آن از ویژگی‌های بارز این پروژه محسوب می‌‌شود. مزرعه بادی آقکند از حیث ضریب ظرفیت رتبه ششم و از حیث انرژی تولیدی رتبه چهارم کشور را داراست.

ضریب ظرفیت به چه معناست؟

ضریب ظرفیت به معنای نسبت برق تولید شده توسط یک نیروگاه برای دوره زمانی در نظر گرفته شده است به برق تولیدی بالقوه‌ای که می‌توانست با کارکرد کامل توان (ظرفیت نامی) به طور مداوم و در همان دوره حاصل شود.

ضریب ظرفیت شاخص مهمی در ارزیابی نیروگاه است. به طوری که نگاه جامعی به بهره‌وری و توسعه شبکه در مناطق بادخیز در کشور به سیاست‌گذاران این حوزه می‌دهد و از منظر سرمایه‌گذار نیز می‌تواند معرف مکان‌یابی مناسب ساختگاه، کیفیت ساخت و تجهیزات و نحوه بهره‌برداری از نیروگاه باشد.

به اشتراک گذاری:
پیمایش به بالا