جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
صفحه ویژه

اتوبوس برقی، گامی موثر در پیشرفت هوشمندسازی حمل‌ونقل عمومی

با نگاهی گذار به دنیای اطرافمان با آلودگی‌های زیست‌محیطی مواجه می‌شویم که گریبان‌گیر طبیعت و شهرها شده‌اند. استفاده از سوخت‌های فسیلی بشر امروز را با بحرانی غامض روبه‌رو کرده است؛ بحرانی که نه تنها زندگی موجودات کره خاکی را تهدید می‌کند، بلکه چالش پایان‌پذیری سوخت‌های فسیلی را پررنگ‌تر از پیش کرده است. یکی از راه حل‌های کاهش تبعات استفاده از سوخت‌های فسیلی، جایگزینی آن با انرژی برق است. دنیایی را تصور کنید که در آن خودروها و اتوبوس‌ها و قطارهای برقی جای وسایل نقلیه امروزی را گرفته است، آلودگی هوای شهرها کاهش پیدا کرده است و انسان‌ها و موجودات دیگر در آسایش بیشتری در جوار هم زندگی می‌کنند. درضمن نگرانی پایان‌پذیری سوخت‌های فسیلی جایش را به آرامش خیال استفاده از سوخت‌های تجدیدپذیر و انرژی برق داده است.

اتوبوس برقی پارسان با نام تجاری "شتاب"

گروه مپنا به‌عنوان یکی از قطب‌های صنعتی کشور و منطقه همواره دغدغه کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی و ایجاد امکانات بیشتر و به‌روزتر برای حمل‌ونقل سالم را داشته است. ارائه مجموعه‌ای از محصولات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری که مطابق با استانداردهای بین‌المللی و هم‌پای فناوری‌های روز جهان گسترش یافته، زیرساخت‌های لازم برای پاسخ به این دغدغه را فراهم کرده است؛ دغدغه‌ای که طی سال‌ها پژوهش و کار مستمر به ایده‌های جان‌دار تبدیل شده و پروژه‌های بزرگی را در این راستا رقم زده است. یکی از این پروژه‌ها، پروژه ساخت و راه‌اندازی اتوبوس‌های برقی است که به ثمر نشسته است و در فاز اول چهره شهر مشهد به عنوان یکی از کلان‌شهرهای پرجمعیت کشور را دگرگون خواهد کرد.

شرکت تولید اتوبوس برقی پارسان با نام تجاری “شتاب” با مشارکت گروه مپنا و مجموعه عقاب افشان، شهریور ماه سال 1399 با هدف هوشمندسازی حمل‌ونقل عمومی تاسیس شده است. ماموریت این شرکت طراحی، تولید و عرضه اتوبوس برقی داخل شهری، توسعه سایر خودروهای تجاری برقی و توسعه بستر حمل‌ونقل برقی و هوشمند است. اولین پروژه برقی‌سازی این شرکت که ساخت اتوبوس برقی است به سرانجام رسیده و در نیمه دوم سال جاری وارد مرحله تولید انبوه می‌شود.

از ویژگی‌های منحصربفرد این اتوبوس می‌توان به طراحی بنده و شاسی یکپارچه (مونوکوک)، و بدون بکارگیری پله در راهرو و ورودی (Low-Floor) و بکارگیری بستر مهندسی مدیریت چرخه عمر محصول (product lifecycle management-PLM) اشاره کرد که امکان امکان مهندسی همزمان برای چندین شرکت در تمام فرایندهای فنی از طراحی، تولید و کنترل پروژه گرفته تا مهندسی، ساخت و طراحی جزئی را فراهم می‌کند. این اتوبوس که با بهره‌گیری از دانش و نیروی داخلی تولید شده است، قابلیت‌هایی همچون هوشمندی، ارتباط با مرکز داده، بازگشت انرژی، قابلیت شارژ سریع، سامانه نمایشگر پیشرفته و سامانه خنک‌کاری طراحی شده بر اساس اقلیم ایران را دارد. اتوبوس‌های برقی شتاب همچنین در خطوط مختلف اتوبوس‌رانی و در پکیج‌های متفاوت باطری عرضه می‌شوند.
 
شکل دادن به جامعه‌ای سالم و هوشمند که سلامت و امنیت شهروندان در آن تامین می‌شود یکی از مزایای بهره‌برداری از این اتوبوس‌ها است. بالا بردن توان حمل‌ونقل کشور و سرعت بخشیدن به آن از مزایای دیگر این پروژه است که آن را تبدیل به پروژه‌ای یکتا در مسیر برقی‌سازی می‌کند. تجهیز ناوگان حمل‌و‌نقل کشور به اتوبوس‌های شتاب قدمی بزرگ به سمت برقی‌سازی حمل‌و‌نقل عمومی است و تاثیر چشم‌گیری در کاهش میزان مصرف سوخت دیزل و آلاینده‌ها دارد. با بهره‌برداری از این اتوبوس‌ها در هزینه‌های حمل‌ونقل عمومی صرفه‌جویی می‌شود و روند هوشمندسازی ناوگان حمل‌و‌نقل کشور پیشرفت بزرگی حاصل می‌کند.

بومی‌سازی تولید اتوبوس برقی توسط مپنا جهش قابل‌توجهی در تولید داخلی صنایع برقی‌سازی ایجاد می‌کند و پیشرفت بزرگی برای صنعت کشور محسوب می‌شود. بیش از 60 درصد این محصول در داخل طراحی و ساخته شده است و مپنا انتظار دارد که با توجه به سرمایه‌گذاری‌های موازی در حوزه‌های سلول باطری و موتور که در مجموعه گروه مپنا در جریان است به 100 درصد برسد. استفاده از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و محققان در حوزه‌های برق، الکترونیک، پاورالکترونیک، برنامه‌نویسی و نرم‌افزار، تحلیل داده، هوشمندسازی و مهندسی سیستم فرصت مناسبی برای رشد و شکوفایی این پروژه ایجاد کرده است. با رشد زیرساخت تحقیقاتی امکان گسترش فناوری به حوزه‌های دیگر حمل‌و‌نقل همچون خودروهای سواری شخصی، خودروهای تجاری نیمه‌سنگین، سنگین و اشتراکی فراهم می‌شود.

گروه مپنا در چشم‌اندازی روشن برای صادرات این محصول در آینده برنامه‌ریزی کرده است و خود را موظف به توسعه زیرساخت‌های برقی‌سازی در منطقه می‌داند.

پیمایش به بالا