صفحه ویژه
مپنا متعهد به بهداشت حرفهای و ارتقای HSE
20 سال تلاش برای بهترین بودن
۲۸ آوریل (۸ اردیبهشت) توسط سازمان بینالمللی کار به عنوان روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی محیط کار اعلام شده است. فرصت مناسبی برای آنکه افکار عمومی نسبت به موضوع بهداشت و ایمنی محیط کار حساس شوند.
نخستین کمیته مشترک سازمان بهداشت جهانی و سازمان بینالمللی کار که در سال ۱۹۵۰ تشکیل شد، بهداشت حرفهای را چنین تعریف کرده است: تامین و ارتقاء عالیترین سطح سلامت جسمی، روانی و اجتماعی برای کارگران همه مشاغل، پیشگیری از بیماریها و حوادث ناشی از کار، بهکار گماردن نیروی کار در محیط و شغلی که از لحاظ جسمی و روانی قدرت انجام آن را دارد و بهطور خلاصه تطابق کار با انسان.
سلامت کار و HSE از نگاه علم بهداشت
اما بهداشت حرفهای در تعریف علمی آن چیست و چرا توجه به آن متضمن سلامت شغلی و حتی راندمان بالای محیط کاری است؟
سلامت کار شاخهای است ازعلم بهداشت وعبارت است از: شناسائی، ارزیابی و کنترل عوامل زیانآور موجود در محیط کار به همراه یک سری مراقبتهای بهداشتی درمانی به منظور سالمسازی محیط کار و حفظ سلامت نیروی کار.
HSE، مخفف کلمات health safety و environment به معنای سلامت، ایمنی و محیط زیست است که در اصطلاح به HSE یا بهداشت حرفهای تبدیل شده است. HSE و بهداشت حرفهای، از افراد در برابر ریسکهای موجود در محل کار حفاظت میکند، بنابراین تشکیل HSE در واحدهای صنعتی – تولیدی یکی از الزامات و استانداردهای فعالیت حرفهای است.
فرهنگسازی و الزامات قانونی HSE در گروه مپنا
گروه مپنا نیز با توجه به ضرورتهای حرفهای و ساختاری خود به عنوان هاب بزرگ صنعتی و تکنولوژیکی کشور در سال 1381 واحد HSE خود را تشکیل داد. همچنین برای ساماندهی نیروی انسانی در حوزه HSE، کمیتهای متشکل از مدیران طرحهای بزرگ مپنا ایجاد شد و فرهنگسازی اجرای قوانین HSE در کارگاهها و ستاد مپنا و نیز فراهم آوردن الزامات قانونی در پروژههای در دست اجرا در دستور کار قرار گرفت. واحد HSE مپنا 4 سال پس از تشکیل و پس از انعقاد قرارداد شرکت با توتال فرانسه وارد مرحلهای تازه شد.
مطابق قرارداد، مپنا از سوی شرکت توسعه گاز ایران مأمور شده بود با همکاری شرکت توتال فرانسه برای اجرای پروژه پارس LNG در منطقه عسلویه اقدام کند. شرکت توتال نیز توانمندیهای مپنا را در 11 حوزه مدیریتی از جمله حوزه HSE بررسی کرد و به دلیل اهمیت بالای حوزه HSE، تنها تیم ممیزی که از فرانسه برای ارزیابی به ایران آمد، تیم HSE بود و بررسی مابقی حوزهها به یک شرکت ایرانی طرف قرارداد واگذار شد.
با توجه به گزارش شرکت توتال، گروه مپنا در ممیزی مواردی مانند مدیریت پروژه، کنترل کیفیت و… امتیاز بسیار بالایی کسب کرد، ضمن اینکه مپنا با ارزیابی دقیق و موشکافانه یک تیم بینالمللی بسیار قوی توانست نقاط قابل بهبودی را که ممکن بود سالها برای یافتن آن، زمان صرف کند، به دست آورد. همچنین رویکرد اجرایی صرف برای HSE کنار گذاشته شد و تمامی فعالیتهای مپنا مستقیماً به سوی اجرای سیستماتیک HSE سوق داده شدند.
اما از آن سال تاکنون نیز گروه مپنا از توسعه و توانمندسازی واحد HSE غفلت نکرده و همواره فعالیتهای این واحد کلیدی، موشکافانه مورد بررسی قرار گرفته است.
نگاهی به عملکرد واحد HSE مپنا
به گفته شهرام محمودی مدیر بخش HSE مپنا، در 20 سال گذشته این واحد با ایجاد سیستم یکپارچه عملکرد از طریق سیاستهای یکسان، تدوین نظام یکپارچه HSE در نقشه استراتژی مبتنی بر نقشههای استراتژیک گروه، بهرهگیری از نیروی انسانی متخصص، پایش مستمر و کنترل خطرات عوامل زیانآور، کنترل لحظه به لحظه بیماری کووید 19 در گروه، واکسیناسیون گروههای سنی حساس و خانوادههای آنان و دستیابی به رکورد حداقل ابتلا و مرگ در بیش از دو سال گذشته و تدوین استانداردهای تخصصی در انتخاب بهینه پیمانکاران گروه در سطح کشور توانسته است دقت عملکردی واحد HSE را در بالاترین حد ممکن نگه دارد.
همچنین واحد HSE در گروه مپنا توانسته است شعار اصلی این حوزه، « HSEمسئولیت همه است»، را عملی کرده و بخش عمدهای از پرسنل گروه مپنا از ردههای مدیریتی تا پایینتر، پذیرفتهاند که مسئولیت HSE و بهداشت حرفهای محیط کار مستقیماً بر عهده خودشان است و برای این موضوع اهمیت ویژهای قائل هستند.
به این ترتیب واحد HSE یک مجموعه عظیم و دانش بنیان در مدت 20 سال پس از تشکیل آن توانسته است یکی از مهمترین بایستههای مدیریت منابع انسانی، کار و تولید را به فهرست اقدامات انجام شده خود بیفزاید.