جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
گروه مپنا

سومین سالروز تجاری سازی توربین گاز MGT-70 (3)

توربین گاز MGT-70 (3)

تیرماه 1399، سومین سالروز پایان پروژه بزرگ MAP2B و نقطه عطفی برای استقلال فناوری توربین گاز در گروه مپنا است.
این پروژه که در نیمه سال 1390 آغاز و از طراحی تا ساخت و آزمایش واحد اول، حدود شش سال زمان صرف شد، سومین و البته بزرگترین برنامه ارتقاء روی پلتفرم MGT-70 است که بعد از دوره همکاری فناوری با شرکت‌های بین‌المللی، روی توربین V94.2 انجام ‌شد.
دست‌یابی به توان ۱۸۵ مگاوات و راندمان ۳۶٫۴ درصد در شرایط استاندارد ایزو حاکی از یک دستاورد بزرگ با ارائه محصولی ملی با فناوری توسعه یافته بومی محسوب می‌شود.
نتیجه پروژه که توربین گاز MGT-70 (3) است، یک محصول رقابتی در کلاس خود است که سبب عقد قرارداد نیروگاه 3000 مگاواتی سیکل ترکیبی رمیله عراق با  شرکت اردنی – عراقی شامارا شد. بر اساس مفاد این قرارداد، دولت عراق برای نخستین بار در تاریخ این کشور، راساً این قرارداد را در قالبSOVERIGN GUARANTEE  تضمین نموده است. یقینا اگر گروه مپنا محصولی با این مشخصات فنی نداشت هرگز چنین قرارداد بزرگ صادراتی با بیش از دو میلیارد دلار برای کشور عزیزمان ایران فراهم نمی‌شد.

از ویژگی‌های منحصر به فرد این پروژه می‌توان به حجم صادرات آن اشاره کرد که در مقیاس ملی پروژه‌ای کم‌نظیر تلقی شده، بزرگترین قرارداد صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور محسوب می‌شود و از نظر تجهیزات و فناوری‌های به کار گرفته شده نیز کاملاً مطابق با فناوری‌های روز دنیا است. نقطه تمایز این پروژه مهم، حجم سرمایه‌گذاری بسیار بزرگی است که برای طراحی و نصب انواع حسگرها و تجهیزات داده‌برداری خاص تحقیقاتی روی واحد پروتوتایپ انجام شده  است.
مذاکرات قراردادی این پروژه حتی پیش از آزمایش اولین واحد توربین جدید بود و کارفرما، یک شرکت حرفه‌ای و مشهور آلمانی در زمینه مهندسی مشاور نیروگاهی را به عنوان بازوی فنی در کنار خود داشت. نتیجه آنکه در یک بازه زمانی یک و نیم ساله، جلسات متعدد فنی با مهندسان طراح گروه مپنا برگزار و پس از بحث و بررسی‌های فنی، کارفرما به این طراحی جدید مپنا متقاعد شد و با تأیید مشاور آلمانی، قرارداد نیروگاه سیکل ترکیبی رمیله عراق شامل 12 واحد توربین گاز و شش واحد توربین بخار به امضاء رسید.

تاکنون از 12 واحد توربین گاز در پروژه مذکور، شش واحد (فاز اول نیروگاه) نصب شده و در حال فعالیت است.
توربین MAP2B، از زمان عرضه در سه سال گذشته، علاوه بر پروژه رمیله عراق و موارد صادراتی دیگر، در نیروگاه‌های داخل کشور نیز با استقبال بالایی مواجه شده است، به گونه‌ای که مجموع فروش خارجی و داخلی اعم از توربین نو یا ارتقاء روی مدل‌های پیشین، مجموعا تاکنون به 40 واحد رسیده است که تا تیرماه 1399، تعداد 13 واحد در حال فعالیت بوده و 170 هزار ساعت نیز کارکرد را به ثبت رسانه است.

سرمایه‌گذاری روی تحقیق و توسعه و تولید فناوری در تمام حوزه‌ها امری مهم و حیاتی برای گروه مپنا محسوب می‌شود و در تمام حوزه‌های کسب و کار مپنا مرسوم بوده و ادامه دارد. این نتیجه برای طراحی، توسعه بومی و محصول جدید ملی توربین MAP2B بسیار قابل توجه بوده و سرمایه‌گذاری‌ها در زمینه تحقیق و توسعه خود را به سرعت بازگردانده است.
طراحی و توسعه محصول توربین گاز پیشرفته MGT-75 از نسل بعدی فناوری توربین گاز و هم‌راستا با ادامه مسیر توسعه روی پلتفرم MGT-70، سال 1394 شروع شد و بر اساس برنامه در سال 1400 به نتیجه می‌رسد. موضوع مهم در این پروژه، جامعیت آن همزمان با بلوغ قابلیت طراحی و فناوری گروه مپنا در حوزه همه تجهیزات نیروگاهی است؛ به گونه‌ای که علاوه بر توربین گاز و تجهیزات جانبی آن، ژنراتور، سیستم‌های برق، کنترل و گاورنر ماشین و حتی توربین بخار، بویلر سیکل ترکیبی و مهندسی پلنت با ترکیب مولتی شفت یک به یک، همگی برای احداث نیروگاه پیشرفته کاملا ملی طراحی شده و توسعه یافته‌اند. این طرح بزرگ مورد حمایت مراجع مرتبط از جمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت نیرو قرار گرفته و اولین نیروگاه پیشرفته مبتنی بر این فناوری بومی با راندمان نامی نزدیک به 60 درصد، با مشارکت شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی احداث می‌شود.
گروه مپنا همچنین محصولات دیگر حوزه نیروگاهی خود شامل توربوژنراتورهای MGT-40، MGT-30 (1) و MGT-30 (2) را توسعه داده و یا در دست توسعه و تجاری سازی دارد.

پیمایش به بالا