امضای توافقنامۀ انتقال تکنولوژی توربینهای کلاس F میان مپنا و زیمنس
در سفر این هفتۀ وزیر نیرو به آلمان، توافقنامۀ انتقال تکنولوژی ساختِ توربینهای کلاس F میان گروه مپنا و شرکت زیمنس در مراسمی رسمی با حضور وزرای ایرانی و آلمانی به امضا خواهد رسید.
چهارشنبه هفتۀ جاری، مراسمی با حضور “زیگمار گابریل”، معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان و “حمید چیتچیان”، وزیر نیروی ایران در شهر برلین برگزار خواهد شد که در آن توافقنامۀ انتقالِ تکنولوژی ساختِ توربینهای کلاس اف و دیگر تفاهمنامههای مرتبط به امضای مدیران عامل شرکتهای مپنا و زیمنس میرسد.
ارتقای راندمان نیروگاههای حرارتی یکی از برنامههای اصلی وزارت نیرو در برنامۀ ششم توسعه و چشمانداز ۱۴۰۴ است و بر اساس آن، وزارت نیرو با محور قرار دادن سیاستهای اقتصاد مقاومتی و حمایت از ظرفیتهای موجود در عرصۀ تولید داخلی، در نظر دارد با مشارکت شرکتهای بزرگی چون مپنا زمینههای انتقالِ دانش روز و تکنولوژی جدید جهانی در زمینۀ ساختِ داخلِ تجهیزات نیروگاهی را مهیا کند و با نگاهی درونزا و برونگرا، در مسیرِ گسترشِ فعالیتهای صنعت نیروگاهی ایران در بازارهای داخلی و بین المللی حرکت کند.
همراهی وزارت نیرو با شرکت مپنا به عنوان یکی از بازوهای خصوصی قدرتمند در صنعت نیروگاهی ایران در سال که “همدلی و همزبانی” نامیده شده است، تجلی یافته و قرار است در نشستی با حضور “حمید چیتچیان” وزیر نیروی ایران، “زیگمار گابریل”معاون صدر اعظم و وزیر امور اقتصادی و انرژی آلمان و همچنین مدیران عامل دو شرکت مپنا و زیمنس، توافقنامهای به منظور انتقال تکنولوژی ساختِ توربینهای کلاس F شرکت زیمنس، با نام تجاری SGT5-4000Fبه امضای طرفین برسد.
دستیابی به تکنولوژیِ تولید توربینهای کلاس F دستاورد مهمی در توسعۀ ظرفیتهای داخلی برای تقویتِ صنعت نیروگاهی محسوب میشود و گروه مپنا با تاکید بر تنوعبخشی به سبد محصولات و خدمات خود، تولید این کلاس جدید از توربین را مورد توجه قرار داده و در دو سال گذشته در مسیر دستیابی به تکنولوژیهای روز جهان در زمینۀ تولید توربینهای کلاس F مذاکرات متعددی با شرکت زیمنس داشته است.
ابتدای هفتۀ گذشته “یو کازر”، مدیرعامل شرکت زیمنس، سفری به تهران داشت و پس از دیدار با مقامات ارشد دولتی و صنعتی کشور، نشستی مشترک با مدیرعامل و مدیران ارشد گروه مپنا در دفتر مرکزی این شرکت داشت. سابقۀ همکاریهای پیشین میان مپنا و زیمنس، شکلدهی به دور تازهای از همکاریها را در دسترس و شتابان ساخته است.
اکنون و با توجه به فراهم شدنِ زیرساختها و امکانات و تجهیزاتِ لازم در مپنا، شرایط مورد نیاز برای تولید توربینهای کلاس F در ایران مهیاتر به نظر میرسد و با امضای نهائی این تفاهمنامه، انتظار میرود که برنامهریزی برای ساختِ تمامی مراحلِ این توربین در شرکتهای زیرمجموعۀ گروه مپنا (یعنی شرکتهای مهندسی و ساخت توربین و پرهتوربین مپنا موسوم به شرکتهای توگا و پرتو) ظرف پنج سال آینده به انجام برسد.
توربین SGT5-4000F از مدرنترین و مطمئنترین توربینهای گازی کلاس اف در دنیا محسوب میشود که قادر است در شرایط ایزو با توان تولیدِ ۳۰۷ مگاوات و با راندمان حرارتی ۴۰٫۱ درصد فعالیت نماید. میزان ناکس و CO حاصل از کارکرد این توربین با سوخت گاز به ترتیب ۲۵ و ۸۰ PPM میباشد که با الزامات زیستمحیطی بینالمللی مطابقت دارد. در صورت به کارگیری این مدل از توربینها در نیروگاههای سیکل ترکیبی میتوان به راندمان ۵۹ درصدی دست پیدا کرد که فاصلۀ اندکی با راندمانِ نیروگاههای سیکل ترکیبی که دارای توربینهای بزرگ کلاس H هستند، دارد.