هیات تجاری و اقتصادی تاجیکستان که به منظور شرکت در هفدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و تاجیکستان به شهر شیراز سفر کردهاند، روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ با همراهی مدیرعامل شرکت نیروگاه گازی فارس ( حافظ) – شعبه ایران گروه مپنا و مدیر بهره برداری نیروگاه فارس (حافظ) از این پروژه بازدید و از نزدیک با بخشی از توانمندیهای متخصصان ایرانی گروه مپنا در حوزه ساخت تجهیزات ، تعمیرات و نگهداری تاسیسات نیروگاهی آشنا شدند.
پس از پخش مستند تصویری معرفی فعالیتهای گروه مپنا برای مدعوین، « فریبرز موتمنی» مدیرعامل شرکت نیروگاه گازی BOT فارس (حافظ) – شعبه ایران به تشریح روند ساخت نیروگاه و دستاوردها و توانمندیهای گروه مپنا و همچنین تجربیات ارزشمند بدست آمده سرمایه گذاری در پروژه های نیروگاهی در قرار دادهای تبدیل انرژی و به روش ساخت، بهره برداری و انتقال (BOT) در این نیروگاه پرداخت.
«دلیر جمعه» وزیر انرژی و ذخایر آبی جمهوری تاجیکستان به همراه سفیر ایران در تاجیکستان و هیاتی از وزارت نیرو ایران از فرآیندهای معطوف به تعمیر تجهیزات و قطعات مختلف صنعت نیروگاهی و نیز از واحد 1 و 3 و اتاق فرمان نیروگاه بازدید کردند و «شهرام سلطانی» مدیرنیروگاه فارس (حافظ) پاسخگوی پرسشهای مدعوین و متخصصان حوزه برق آن کشور بود.
وزیر محترم انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان در این بازدید ضمن ابراز خرسندی از توانمندی متخصصان گروه مپنا و استقبال از حضور این گروه در بازار انرژی تاجیکستان، خواستار انتقال دانش فنی و تجربیات گروه مپنا به کشور تاجیکستان در حوزه نیروگاهی شد.
پیش از این وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان در مراسم افتتاح هفدهمین کمیسیون مشترک ایران و تاجیکستان با اشاره به اینکه تاجیکستان در حوزههای انتقال برق، حملونقل، آموزش، فرهنگ، صنعت و کشاورزی به همکاری با ایران علاقهمند است گفت: مذاکرات برای صادرات برق و مدیریت پروژههای نیروگاهی ادامه دارد و بهزودی قراردادهایی امضا خواهد شد.
این بازدید با امضای دفتر یادبود گروه مپنا از سوی وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان خاتمه یافت.
نیروگاه گازی فارس (حافظ ) به روش B.O.T
نیروگاه گازی فارس (حافظ ) با ظرفیت 972 مگاوات در شرایط ایزو، دارای شش توربین گازی V94.2 به ظرفیت 162 مگاوات ساخت کارخانه شرکت مهندسی و ساخت توربین مپنا (توگا )بوده و در کیلومتر ۲۵ جاده شیراز- فسا جنب نیروگاه سیکل ترکیبی فارس مستقر است.
شرکت نیروگاه گازی فارس FZE (حافظ) (به عنوان سرمایهگذار خارجی) متولی احداث، بهره برداری و فروش برق تولیدی در قالب قرارداد تبدیل انرژی به روش BOT (Built Operate Transfer) برای یک دوره 20 ساله به وزارت نیرو (به عنوان سرمایهپذیر) است.
بهرهبرداری تجاری از نخستین واحد نیروگاه گازی فارس، در نوزدهم اردیبهشت ماه 1391 آغاز شده و سپس هر شش واحد گازی این نیروگاه در همان سال از طریق پست kv 400 ، برق تولیدی این نیروگاه را به شبکه سراسری کشور تحویل میدهد.
قرارداد تبدیل انرژی (Energy Conversion Agreement) پروژه نیروگاه گازی فارس، در تاریخ 1384.04.13، بین شرکت توانیر به عنوان خریدار برق و سرمایهپذیر (off-taker) و شرکت نیروگاه گازی فارس از شرکت های تابعه شرکت مپنا بینالملل، به عنوان سرمایهگذار، برای فروش برق به مدت ۲۰ سال مبادله شد.
بر اساس مفاد قرارداد تبدیل انرژی، سرمایهگذار پروژه، اقدام به تأسیس شرکت پروژه نیروگاه گازی فارس در آذر ماه ۱۳۸۴ در منطقه آزاد «جبل علی» دبی در کشور امارات متحده عربی نمود. که با توجه به طراحی و پیشبینیها، نیروگاه گازی فارس قابلیت تبدیل به نیروگاه سیکل ترکیبی را نیز دارا است.
شرکت نیروگاه گازی فارس در سال ۱۳۸۸ اقدام به تأسیس شعبه ایران این شرکت در تهران نمود. این شعبه مسئولیت پیگیری کلیه امور مربوط به احداث و بهرهبرداری و فروش برق تولیدی نیروگاه را در طول مدت قرارداد بعهده دارد .
در حال حاضر شرکت بهره برداری و پشتیبانی فنی نیروگاهی مپنا با حضور 90 نفر پرسنل بهرهبرداری، تعمیراتی و اداری نسبت به انجام فعالیت های قراردادی در این نیروگاه اقدام می نماید و نیروگاه گازی فارس (حافظ) در سال سیزدهم بهرهبرداری تجاری خود بوده و فروش برق نیروگاه با موفقیت بر اساس تعهدات قرارداد تبدیل انرژی به وزارت نیرو ادامه دارد.
هماکنون واحد اول و سوم این نیروگاه به موعد تعمیرات صد هزار ساعته خود رسیدهاند و تعمیرات اساسی LTE این واحدها توسط شرکت بهرهبرداری و پشتیبانی فنی نیروگاهی مپنا با پشتیبانی کارخانجات شرکت گروه مپنا در حال انجام بوده و همزمان با عملیات تعمیرات یکصد هزار ساعته( LTE) و با بهکارگیری تکنولوژی جدید معرفی شده توسط کارخانجات شرکت گروه مپنا عملیات ارتقا و افزایش ظرفیت تولید برق واحدهای مذکور نیز در حال انجام است ،که به ظرفیت هر واحد حدوداً 12 مگاوات اضافه خواهد شد