اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا، نخستین گواهی ثبت Patent را با عنوان INTENTIONALLY FREQUENCY MISTUNED TURBINE BLADES برای شرکت مپنا صادر کرد.
این گواهی، در تاریخ ۴ آگوست ۲۰۱۵، صادر شده است.
مانند هر پدیده ی دیگر، به قطعیت نمی توان گفت اولین سیستم ثبت اختراع، کی و کجا شکل گرفت. با این حال گفته میشود نخستین بار بلورسازان اهل ونیز، اواسط قرن ۱۵ میلادی، سیستمی را برای ثبت ایده های نوآورانه و جدید، ابداع کردند. این سیستم بعدها توسط این گروه از صنعتگران ایتالیایی به سرزمینهای جدیدی که مهاجرت کردند، نشر داده شد. اما این انگلستان بود که بعدها، اولین سیستم مدرن حمایت از آفرینه های فکری را با هدف تشویق خلاقیت و نوآوری ایجاد کرد. این سیستم، بستر حقوقی ارزشمندی برای حمایت از انقلاب مهم صنعتی به وجود آورد. از آن زمان تاکنون Patent و اختراع به عنوان مکانیزمی برای تشویق انتشار سرمایههای فکری، نقش قابل توجهی در توسعه خلاقیت و حرکت علمی جوامع داشته است.
از زمان صدور اولین گواهی ثبت اختراع در سال ۱۴۴۲ تا به حال، آمار ثبت Patent در دنیا نشان از سیر صعودی گواهی های صادره دارد. به گونهای که در دهه اخیر، هر ساله دهها و صدها هزار Patent توسط ادارههای ثبت اختراع سراسر دنیا صادر شده است. به عنوان مثال، اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا (USPTO) در سالهای اخیر، به تنهایی سالیانه بیش از ۲۰۰ هزار گواهی ثبت اختراع صادر کرده و شرکتهای بزرگ دنیا به تناسب سرمایهگذاری بر روی فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی، هر کدام سهم قابل توجهی از این تعداد پتنتها داشتهاند. شرکتهای جنرال الکتریک و زیمنس در سال ۲۰۱۳ موفق شدهاند هر یک به ترتیب ۲۰۸۶ و ۱۸۲۸ پتنت را از اداره ثبت اختراع امریکا دریافت کنند. این آمار تنها ۲ شرکت مرتبط با کسب و کار گروه مپنا است؛ در حالی که عملکرد برخی شرکتهای دیگر به مراتب بالاتر از این آمار است.
اما جای گروه مپنا به عنوان یک مجموعه عظیم صنعتی، با داشتن تعداد زیاد متخصصان و مهندسان، در لیست شرکتهای دریافت کننده Patent، به خصوص از اداره USPTO به عنوان مرجع معتبر صدور Patent، تاکنون خالی بوده است. اکنون که درخت تحقیق و توسعه در گروه مپنا، بعد از چندین سال تلاش مستمر و بی وقفه به ثمر نشسته و پروژهها و طرحهای پژوهشی آن عینیت یافته، به تدریج روند صدور گواهینامه های ثبت اختراع به نام این مجموعه ی بزرگ آغاز شده است.