همزمان با ایام دهۀ فجر و با حضور رییسجمهوری و تعدادی از مقامات عالی کشوری، عملیات اجرای پروژۀ برقیسازی راهآهن تهران-مشهد که کنسرسیومی متشکل از گروه مپنا انجام آن را بر عهده دارد، آغاز شد.
حسن روحانی، رئیسجمهور را در این مراسم که ظهر روز شنبه، ۱۷ بهمن، در ایستگاه مرکزی راهآهن شهر مشهد برگزار شد، محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رییسجمهور، معصومه ابتکار، معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، محسن پورسیدآقایی، مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی همراهی میکردند.
عباس علیآبادی، مدیر عامل گروه و جعفر جولا، عضو و دبیر هیات مدیره گروه مپنا و برخی از مدیران ارشد گروه در کنار استاندار خراسان رضوی، سفیر چین در ایران و تعدادی از نمایندگان مجلس در مراسم آغازِ عملیات اجرای پروژۀ برقیسازی حضور داشتند.
رییسجمهور روحانی پس از پردهبرداری از لوح یادبود این پروژه و افتتاح رسمی آن گفت: “خوشبختانه امروز شاهد افتتاح و آغاز عملیات اجرایی پروژههای مهمی در بخش ریلی کشور هستیم. توسعۀ بخش ریلی درون شهری و برون شهری از اهداف مهم دولت یازدهم است که علاوه بر تامین امنیت و سلامت بیشتر برای مردم، محیط زیست را پاکیزهتر میکند، نقل و انتقال ارزانتر و آسانتر را به همراه دارد و موجب صرفهجویی بسیار در مصرف سوخت میشود.”
دکتر روحانی “پروژه برقیسازی خطآهن تهران- مشهد را کاری بسیار مهم و بزرگ توصیف کرد که موجب صرفهجویی فراوان در زمان سفر مردم خواهد شد و افزود: “ما سال گذشته پروژۀ برقیسازی راهآهن تهران-قم-اصفهان را آغاز کردیم و امروز نیز عملیات اجرایی برقیسازی خطآهن تهران- مشهد را در دستور کار داریم و تلاش میکنیم تا قطارهای کشورمان به بنادر اصلی و مرزها متصل شوند.”
به گفتۀ رئیسجمهور، “تعداد پروژههای افتتاحی در دهۀ فجر امسال نسبت به سال گذشته به مراتب افزایش یافته است که نشاندهندۀ فضای مناسب برای اقتصاد و کار است.” وی تاکید کرد: “اطمینان دارم که فضای جدید پس از برجام برای حرکت سریع به سمت توسعه و اشتغال جوانان فراهم است.”
* برقیسازی خطآهن تهران-مشهد، آرزویی دیرینه
عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی نیز با ارائۀ گزارشی در خصوص پروژههای مطرح در حوزۀ راه و شهرسازی اظهار داشت: “با انجامِ پروژۀ برقیسازی تهران-مشهد، سرعت قطارهای این مسیر به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت خواهد رسید.”
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد که پروژۀ برقیسازی خط آهن تهران- مشهد به راهبری گروه مپنا انجام میشود و تاکید کرد که “گروه مپنا از بزرگترین تولیدکنندگان برق و سازندۀ نیروگاههای عظیم و از بزرگترین لکوموتیوسازان است.”به گفتۀ وی طی روزهای اخیر، مذاکرات مختلفی با کشور چین جهت تفاهم مالی و دریافت دو میلیارد دلار فاینانس با موفقیت انجام شده و با توجه به آماده بودن تیمهای اجرایی، از امروز اجرای این پروژه آغاز میشود.
محسن پورسیدآقایی، مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی نیز گفت: “برقیسازی راهآهن تهران- مشهد از سال ۱۳۵۶ دست مطالعه و اقدام بوده است. خوشبختانه در سال ۱۹۹۳ قرارداد EPC-F با کنسرسیومی متشکل از گروه مپنا و شرکتهای دیگر به امضا رسید. در سفر اخیر رییسجمهور چین به ایران، برخی مشکلات موجود برطرف شد و هماکنون این پروژه با تامین مالی دو میلیارد دلار و با بازپرداخت ۳۰ ساله وام آغاز به کار می کند تا یکی از آرزوهای دیرینه مردم ایران برآورده شود.”
دکتر پورسیدآقایی “مسیر راهآهن تهران-مشهد را یکی از ده محور ریلی پرترافیک جهان” خواند و تاکید کرد که “با بهرهبرداری از این خط میزان تلفات ناشی از تصادفات جادهای کاهش خواهد یافت و ۱۸۰۰ میلیارد تومان منفعت مالی به دنبال خواهد داشت.”
با بهره برداری از پروژه برقیسازی راهآهن تهران-مشهد، سرعت قطارهای مسافری این خط به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت افزایش و زمان سفر در این مسیر به حدود ۶ ساعت کاهش مییابد. بر اساس برنامه و برآوردها در افق ۱۵ساله و با تامین واگنهای جدید میتوان به ظرفیت حمل ۳۵ میلیون نفر مسافر در سال دست یافت و پس از بهرهبرداری از این طرح نیز به طور متوسط، سالانه ۶۲۶ میلیون لیتر در مصرف سوخت صرفه جویی خواهد شد. تمامی مراحل اجرای این طرح در مدت زمان ۴۸ ماه و با اعتباری بالغ بر دو میلیارد دلار انجام خواهد شد.